Puinrecycling
Het kabinet heeft een rijksbreed programma opgesteld voor het verkrijgen van een toekomstbestendige, duurzame economie, ook voor toekomstige generaties. Concreet betekent dit dat in 2050 grondstoffen efficiënt moeten worden ingezet en hergebruikt. Bij Schaafsma dragen wij graag ons steentje bij aan het ontwikkelen van een duurzame recycle economie voor de toekomst. In deze circulaire economie bestaat geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt.
Van afval naar secundaire grondstof
Iedereen kan bij Schaafsma terecht voor het storten van puin. Onder puin wordt verstaan: steenachtig materiaal zoals beton, metselwerk, klinkers, natuursteen, enz. Of het nou gaat om een aanhanger met puin of vrachtwagens vol, alles is welkom. Daarnaast houden wij ons bezig met sloopwerken, al het puin wat bij deze projecten vrij komt verzamelen wij ook op onze locatie in Oosterwolde. Op het moment dat het puin een bepaalde omvang verkrijgt, laten wij een gecertificeerde mobiele puin breek installatie komen.
Een mobiele puin breek installatie bestaat uit vier onderdelen:
– Een puinbreker die het puin breekt
– Een zeefmachine die het puin op de gewenste fractie uitzeeft
– Een mobiele rupskraan voor het laden van de puinbreker
– Een shovel voor de afvoer van het gebroken puin
Allereerst worden de grote brokken puin met een vergruizer kleiner gemaakt. Beton wat ijzer bevat wordt hiervan gescheiden en het ijzer wordt apart afgevoerd. Vervolgens wordt het puin in de puinbreker geladen en deze machine breekt het puin tot kleinere stukken. Daarna komt het gebroken puin in de zeef terecht. In deze zeef wordt het puin tot de gewenste fractie uitgezeefd. Puin wat nog niet de juiste fractie heeft, komt weer op de bult terecht en gaat nog een keer door de breker. Uiteindelijk als al het grove puin gebroken is ontstaat er een nieuw product, menggranulaat, wat weer toegepast kan worden als fundatielaag in de wegenbouw.